🇬🇧

‘Welk garen moet ik kiezen?’

Je begint aan een nieuw project en je hebt geen idee welk garen je moet kiezen. Fine, medium, bulky: wat betekenen die weights eigenlijk? Geen zorgen! In dit blog help ik je een handje op weg. 

Zoals je misschien al hebt gemerkt bestaan garens in allerlei soorten weights en diktes. Van heel dun tot heel dik – en dan ook nog in allerlei materialen. Die talloze keuzes zijn er niet zomaar: elk gewicht heeft zijn eigen effect op een bepaald project. De juiste garenkeuze is dus cruciaal voor het wel of niet lukken van jouw werk.

Maar waar moet je dan op letten bij het kiezen van garens? In veel gevallen wordt het gewicht van garen aangeduid met een getal. Dat getal geeft de dikte van het garen aan. Over het algemeen wordt de dikte van garen aangegeven met een getal van 0 tot 6. Hoe lager het getal, hoe dunner het garen. 

Ik heb een handige tabel gemaakt die je hopelijk beter inzicht geeft in welke garens er bestaan en welke je het best kunt kiezen:

‘Weight’ staat in het geval van bovenstaande tabel voor het nummer dat je vaak op het label van garen ziet staan. Hiermee wordt de dikte van het garen aangeduid. 4 is doorgaans medium. Onder de 4 ga je naar light, fine en lace. En boven de 4 wordt er gesproken over bulky en super bulky.

Waar gebruik je welk garen voor?

Garens met een laag nummer (ofwel lage ‘weight’) zijn dun en licht en worden vaak gebruikt voor fijne projecten zoals sokken, dunne sjaals, vestjes en truien. Ook kan dit garen gebruikt worden voor bijvoorbeeld kant of kleine accessoires, zoals bloemetjes.

Het is niet aan te raden om in de winter te werken met hele dunne garens omdat je dan vaak erg lang bezig bent en daarnaast is een dikker garen ook een stuk warmer. Let wel op: het ligt er hierbij aan welk materiaal garen je kiest, want ook dunne garens kunnen heel erg warm zijn! 

Medium, bulky en super bulky

Garens met een medium weight zijn veelzijdig en worden gebruikt voor allerlei projecten. Van warme truien en dekens tot lichtere projecten zoals mutsen en sjaals. Een medium weight garen is een all-round garen waarmee je in veel gevallen ver zult komen. 

Ga je voor een hoger nummer en dus hogere weight, dan kom je uit bij bulky of super bulky garen. Dit is dik en zwaar garen dat vaak gebruikt wordt voor snelle en warme projecten zoals dekens, sjaals en mutsen. 

In de zomer is het niet zo’n goed idee om met bulky of super bulky yarn te werken (je zweet je dood en het geeft niet echt de look die je dan wilt), maar in de winter is dit juist perfect. Ook voor beginners is bulky en super bulky garen ideaal omdat je snel resultaat ziet.

Juiste haaknaald

Let er tot slot altijd op dat je de juiste haaknaald kiest bij het juiste garen. In het begin wilde ik graag met een grote haaknaald werken omdat ik dacht dat ik dan sneller klaar zou zijn, maar het was hartje zomer en ik vond vooral de dunnere garens mooi. Dat werkte natuurlijk voor geen meter.

Daarbij haakt iedereen anders, dus een aanbevolen haaknaald is slechts een indicatie. Haak je los? Dan heb je misschien een dunnere haaknaald nodig dan op het label staat. Ben je een strakke haker? Dan heb je doorgaans een wat dikkere haaknaald nodig om tot hetzelfde resultaat te komen dan iemand die losser haakt.

Hoe dan ook: het is altijd slim om de indicatie op het label aan te houden en weet je het niet zeker? Laat je dan informeren door iemand die er verstand van heeft. Het zou zonde zijn als je project totaal anders wordt omdat je het verkeerde garen hebt gekozen!

Deel deze post:

Meer inspiratie