Dé creatieve community voor jongeren

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5,0 op Google
Binnen 3 werkdagen verzonden

Dé creatieve community voor jongeren
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5,0 op Google

In de Haakspotlight: DenDennis

Houd jij van haken? Dan kan de naam DenDennis je haast niet zijn ontgaan. Zijn boeken liggen in elke handwerkwinkel en hij heeft een fanbase waar je ‘u’ tegen zegt. Niet zo gek, want alles wat hij ontwerpt is leuk! Vandaag in de Haakspotlight: Dennis van den Brink.

Waarom DenDennis

Dennis is al jarenlang bekend onder de naam DenDennis, maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? “Oh dat is een grappig verhaal! Als tiener werd ik al door mijn broer en zijn vrienden DenDennis genoemd, naar aanleiding van een bekende Britse bassist in de jaren 80 die ook zo heette.”

“Vanaf het moment dat mijn broers en zijn vrienden mij zo gingen noemen is die naam me altijd bijgebleven. Met accounts aanmaken bij videospelletjes in fysieke speelhallen, en later online. Toen ik begon met haken en ik helemaal in het begin van het Instagramtijdperk een naam moest bedenken was de keuze snel gemaakt.”

Nooit meer gestopt

In 2011 deed Dennis zijn eerste poging om te haken, maar dat was niet meteen een daverend succes. “Ik snapte het toen niet echt. Een jaar later pakte ik de draad weer op en kreeg ik het trucje door. Sindsdien ben ik niet meer gestopt.

Mijn eerste echte project was een Marioknuffel die ik had gezien bij Stephanie Lau van Allaboutami. Met YouTube en wat hulp van mijn moeder lukte het om in een paar maanden de knuffel af te maken.”

Grootste inspiratiebronnen

Op haakgebied laat Dennis zich inspireren door namen als Theresacrochet en amigurumi.com. Maar ook volgt hij graag dingen die niet direct met haken te maken hebben. “Paperfuel, Cricut, Gouden Lijntjes en uiteraard mijn grote breibroer Mr. Knitbear. Daarnaast haal ik veel inspiratie uit frisse buitenwandelingen en de filmwereld. Denk aan tekenfilms, Studio Ghibli, Star Wars, Marvel en ga zo maar door.”

“Ik vind amigurumi het allerleukst om te maken”, zegt de ontwerper die in de afgelopen tien jaar maar liefst 11 amigurumiboeken schreef. Van al zijn patronen is hij het meest trots op zijn Dendennis amigurumi. “Dat is mijn favoriet. Het is leuk om een soort karikatuur van jezelf te maken die ook nog eens stoere avonturen beleeft.”

Ieder project een andere techniek

“Ook ben ik trots op mijn allereerste eigen patroon: Molar. Dit is een gehaakte kies. Nog steeds één van mijn best verkochte patronen. Ohja en niet te vergeten mijn babylijn ‘The Little Woodland Adventures’. Een complete serie om een babykamer in te richten. Met ieder project van deze lijn leer je een andere techniek. 

Daarnaast heb ik nu samen met Wim aka Mr. Knitbear al vier boeken gemaakt en prachtige haak- en breiweekenden georganiseerd. En aaaah, oké ik kan nog heel lang doorgaan maar eigenlijk ben ik op al mijn projecten heel erg trots.”

Perfectie bestaat niet

Ondanks het feit dat Dennis het haken al een tijdje onder de knie heeft, gaat ook hij wel eens de mist in. “Voor één van mijn boeken wilde ik een klein autootje haken, startend vanuit de magische ring, maar wel met rechte hoeken. Daar ben ik tweeënhalve maand mee bezig geweest. Telkens uitgehaald en opnieuw proberen. 

Uiteindelijk lukte het gewoon niet. Zodra je een knuffel opvult gaat ‘ie bol staan en dan heb je dus geen rechte hoeken meer. Ik heb er daarom maar dino’s op wielen van gemaakt. Wat een frustratie was dat. Tweeënhalve maand haken voor een project van nog geen tien centimeter en dat het dan alsnog niet lukt.”

WIP’s (Work In Progress)

Tot een paar jaar geleden haakte Dennis altijd maar één knuffel per keer. Hij mocht van zichzelf pas een ander project starten als hij het vorige project had afgerond. Maar sinds hij bijna vijf jaar geleden ook het breien ontdekte is dat een ander verhaal. “Opeens heb ik een stuk of acht WIP’s. 

Ik had ooit het idee haak-weekenden te organiseren waar iedereen zijn WIP’s kon afmaken. Volledig verzorgd zodat je niks anders doet dan je onafgemaakte projecten afronden. Dat is er helaas nog niet van gekomen maar misschien moet ik dat toch weer eens gaan oppakken.”

Het bedenken van nieuwe projecten, het haken op zich, aan elkaar naaien van losse onderdelen en je project tot leven zien komen: Dennis vindt alles aan haken leuk. “Het eindresultaat zien is geweldig. En als je er dan ook nog anderen blij mee kunt maken klopt het plaatje helemaal.”

Nu op de naald

Op dit moment heeft Dennis twee fluffy projecten op zijn naald. “Gemaakt van Durable Velvet. Dat is super zacht en dik garen. Het worden knuffels: een Dikkie Dik en een Dendennis pop. Extra groot en extra zacht. Fantastisch gewoon!

Daarnaast brei ik nog drie verschillende sokken. Die zie ik als ontspannen tussendoortjes. Afgelopen week kocht ik een punchpakket om eens te proberen. Ooit wil ik daar ook in gaan ontwerpen. En ohja, ik ben nog twee andere nieuwe haakprojecten aan het ontwerpen!”

Favoriete Haakspot

“Ik heb echt altijd wel een haakwerk bij me. Het liefst haak of brei ik in de trein. Een treinreis zonder haak- of breiwerk zou voor mij niet te doen zijn. Over een maand ga ik naar Keulen. Dat is gewoon vier uur in de trein zitten en haken. Daar kan ik nu al naar uitkijken.

Eigenlijk haak ik echt overal: in het park, thuis op de bank, achter mijn bureau, buiten in mijn voortuin of wandelend door het park.”

Toekomstplannen

Dennis heeft al ontzettend veel gedaan, maar voorlopig is hij nog niet van plan om af te haken. “Ik ben alweer bezig met bedenken van nieuwe boeken voor 2024: sokken breien, mutsen breien, nieuwe amigurumi’s ontwerpen. Eigenlijk heb ik altijd wel nieuwe projecten in mijn hoofd.”

Meer Dendennis zien/lezen/horen? 

Dennis is actief op Instagram en Facebook. Daarnaast staat hij regelmatig op beurzen en krijgt zijn website as we speak een make-over (zodat je er binnenkort ook losse patronen kunt kopen), dus houd die goed in de gaten!

Deel deze post:

Meer inspiratie