🇬🇧

In de Haakspotlight: Sanne van Chaicrafts

Waar haal jij je inspiratie vandaan? Zelf lees ik regelmatig in haakboeken, scroll ik op Instagram of kijk ik filmpjes op YouTube. Ideeën en inspiratie genoeg! Ik geloof sterk dat we van elkaar het meest kunnen leren. Daarom zet ik in deze rubriek telkens een maker in de Haakspotlight. Vandaag: Sanne van Chaicrafts.

Over Sanne

Sanne (20) woont in een klein stadje op het Nederlandse platteland. Naast haar master (Hebreeuwse taal en cultuur) steekt ze veel tijd in handwerken. Ze ontwerpt zelf haak- en breipatronen, die je kunt bekijken en kopen op haar website.

Geleerd van oma

‘Ik ben eigenlijk mijn hele leven al creatief bezig. Als kind was ik dol op knutselen: tekenen, kleuren, schilderen, gips gieten, borduren én kaarten maken. Ik deed het allemaal. Toen ik ongeveer acht jaar oud was, leerde mijn oma mij recht en averecht breien. Zelf hield zij niet echt van breien, dus meer heeft ze mij ook niet geleerd.

Op mijn achttiende begon ik serieus met haken. Ik ontdekte Ravelry en kwam erachter dat er online ontzettend veel patronen beschikbaar zijn. Ik leerde allerlei nieuwe technieken aan de hand van YouTube tutorials en duidelijk uitgewerkte haakpatronen. Op Ravelry zag ik ook prachtige gebreide kledingstukken voorbijkomen. Ik besloot dat ik daar ook serieus mee aan de slag wilde en schafte een set verwisselbare rondbreinaalden aan. Aan de hand van YouTube tutorials heb ik toen eigenlijk echt leren breien.’

Werkelijk iets maken

‘Omdat er in mijn directe omgeving geen serieuze breiers waren, had ik geen idee dat je met patronen werkelijk iets kon maken. Ik heb in die tijd een aantal kleine sjaaltjes gebreid voor de knuffels van mijn jongste broertje, maar meestal breide ik een lapje om dit vervolgens weer uit te halen. Dat verveelde uiteraard al snel. Toen ik een jaar of dertien was, kreeg ik van een lerares voor het eerst een breipatroon voor babyslofjes en een babymutsje.

Zij leerde mij ook vluchtig de basis van haken. Daardoor pakte ik de naalden weer op: ik breide een babymutsje en drie paar babyslofjes. Ook breide ik twee matchende hoesjes voor de mp3-spelers van mijn zus en mijzelf. De hoesjes waren zwart met neon roze gehaakte bloemetjes.’

Kleding het allerleukst

‘Ik vind het nog steeds heerlijk dat ik op basis van mijn eigen voorkeuren een kledingstuk kan samenstellen. Zo heb je altijd het perfecte materiaal, de perfecte kleur, én de perfecte pasvorm.’

Vraag en antwoord

Favoriete Haakspot?

‘Op de bank tijdens het kijken van een film.’

Inspiratiebronnen?

‘Onder andere @berriesandbonnets, @alterationfinds, @gregoriafibers, @oshenknits, @the_knit_purl_girl, @nomadstitches, @lilykatemakes, @knitwearbyjoan, en @augustins.dk.’

Grootste handwerkfrustratie?

‘Mensen die vragen of je gratis iets voor ze kunt haken of breien.’

Heb jij veel WIPS (Work In Progress) of maak je een project altijd af voor je een nieuwe begint?

‘Dat wisselt! Ik heb jarenlang altijd maar één project op mijn naalden gehad. Daarna liep het soms weleens op tot vier of vijf – meestal omdat ik dan met verschillende samenwerkingen bezig was. De laatste tijd heb ik meestal twee WIPs: één makkelijk project waar ik aan kan werken terwijl ik huiswerk doe of een film kijk en één lastiger project (meestal een nieuw ontwerp) waarbij ik meer moet rekenen en tellen. Soms brei/haak ik een sample voor een andere ontwerper, in dat geval heb ik een derde WIP.’

Wat vind je het leukst aan handwerken?

‘Ahh dat is lastig, er zijn zoveel dingen leuk aan handwerken! Ik vind het heerlijk om met mijn handen bezig te zijn. Daarnaast is het een creatieve uitlaatklep, waarin je eindeloos kunt experimenteren en variëren met kleuren en texturen. Ik vind het ook heel handig dat je een brei- of haakwerkje altijd snel en makkelijk kunt oppakken en wegleggen. Ten slotte is het ook nog eens een hele nuttige hobby: mijn garderobe bestaat inmiddels bijna helemaal uit handgemaakte kleding!’

Wat wordt jouw volgende project?

‘Ik weet het nog niet zeker! Ik heb mezelf voorgenomen om de komende maanden een beetje door mijn wolvoorraad heen te werken, maar ik heb nog geen specifiek project in gedachten. Dit voorjaar ga ik in ieder geval aan de slag met de Mosaic Jumper van Nomad Stitches!’

Op welke projecten ben je het meest trots?

‘Er komt een nieuw ontwerp aan waar ik ontzettend enthousiast over ben. De constructie en de pasvorm zijn echt precies wat ik in gedachten had! Omdat dit een samenwerking is, kan ik nog niet teveel zeggen. Daarom alleen een sneak peek :)’

Flor, Ya’ar en Myrtle zijn ook ontwerpen waarbij ik iets nieuws heb geprobeerd wat heel goed is uitgepakt.

Verder heb ik in 2022 de House Dressing van The Flying Yak gebreid – dat is echt één van mijn favoriete projecten allertijden! Ik heb helaas nog niet de kans gehad om het eindresultaat te fotograferen.. ‘

Allereerste projecten ooit?

  • Blauwe en groene sjaaltjes voor de knuffels van mijn jongste broertje;
  • Een wit babymutsje met kattenoortjes en een kattengezichtje;
  • Drie paar babyslofjes. Ik heb een wit paar als kraamcadeau gegeven aan een echtpaar dat bij mij in de straat woonde. Verder heb ik een roze en een oranje paar gebreid voor mijn pasgeboren zusje;
  • Hoesjes voor mp3-spelers. De hoesjes waren gebreid met zwart garen en bestonden uit blokjes met verschillende texturen (tricotsteek, ribbelsteek en gerstekorrel). Er waren neon roze gehaakte bloemetjes op genaaid en het hoesje sloot met een neon roze trekkoord.

Ik heb helaas geen foto’s van deze projecten, en de projecten zelf heb ik ook niet meer.

Waar kunnen we je volgen?

Je kunt mijn patronen in het Nederlands en in het Engels kopen in mijn webshop en op Ravelry. Op mijn website kun je ook een aantal gratis patronen vinden. Voor verdere inspiratie kun je mij volgen op Instagram.

Deel deze post:

Meer inspiratie