🇬🇧

Haken voor beginners: tips en inspiratie

Als je nog nooit eerder hebt gehaakt, kan beginnen met haken misschien ingewikkeld lijken. Maar maak je geen zorgen! Haken is helemaal niet moeilijk en er zijn veel eenvoudige projecten voor beginners. In dit blog geef ik je wat handige tips.

Wat is haken?

Basisprincipes van haken

Haken is een geweldige hobby die zowel ontspannend als creatief kan zijn. Voordat je begint met haken, zijn er enkele basisprincipes die je even de onder de knie moet krijgen.

Zo beginnen de meeste haakpatronen met een opzetlus, waarna je een reeks lossen maakt om een basis te creëren voor je haakwerk. Van daaruit kun je verschillende steken gebruiken om je werk te vormen en te veranderen. Met haken kun je je creativiteit volledig laten gaan, maar als je het fijner vindt om een patroon te volgen kan dat natuurlijk ook.

Voordat we de projecten bespreken, zijn hier een paar tips die je kunnen helpen bij de voorbereiding van het beginnen met haken:

  1. Begin met de juiste materialen. Als beginner heb je alleen een haaknaald en wat garen nodig. Investeer in goede materialen en ga niet voor ‘goedkoop’. Dat maakt het haken een stuk lastiger en het resultaat wordt minder mooi (je hebt voor slechts een paar euro extra al goede kwaliteit)! Kies voor een haaknaald in 4 mm of 5 mm en een garen dat niet te dun is. Op het label van het garen staat meestal vermeld welke naalddikte je nodig hebt.
  2. Oefen – voordat je hele projecten gaat maken – eerst de basissteken. De belangrijkste basissteken die je kunt leren zijn de losse steek, de vaste en een stokje. Op mijn YouTube-kanaal vind je verschillende filmpjes die je stap voor stap door deze steken heen leiden.
  3. Wees geduldig! Haken kan in het begin een beetje frustrerend zijn, maar oefening baart kunst. Neem de tijd, pak regelmatig even je werkje erbij en je zult al snel merken dat het beter gaat.

Haken voor beginners: 5 basisprojecten

Sjaal

Een sjaal is een geweldig project voor beginners, omdat je op een laagdrempelige manier oefent met de basissteken. De meest simpele sjaal kun je al maken met enkel een ketting van lossen en stokjes. Zet een ketting op zo breed als jij je sjaal wilt en haak vervolgens stokjes tot je sjaal de gewenste lengte heeft. Wil je sneller klaar zijn en een lekker dikke sjaal? Kies dan voor een dik garen en een grote haaknaald. Een leuk project voor jezelf, maar ook om weg te geven als bijvoorbeeld een cadeautje.

Pannenlap

Een pannenlap is ook een geweldig project voor beginners. Begin met het opzetten van een aantal lossen en haak vervolgens vasten tot je een vierkant hebt gecreëerd dat groot genoeg is om een ​​pan vast te houden. Voeg eventueel nog een voering toe voor extra warmte en bescherming.

Granny Square

Een andere eenvoudig maar superleuk project voor beginners om te haken is de granny square. Dit is een klein vierkantje dat bestaat uit meerdere rondes van eenvoudige steken. Je kunt een granny square gebruiken om dekens, kussens, tassen en nog veel meer te maken. Begin met het leren van de basis granny square techniek en probeer vervolgens verschillende kleurencombinaties en patronen uit om je granny square een unieke uitstraling te geven.

Amigurumi

Amigurumi’s zijn gehaakte knuffels. Ze zijn perfect voor beginners omdat ze bestaan uit eenvoudige vormen en omdat je er niet niet veel verschillende steken voor nodig hebt. Meestal wordt voor het haken van amigurumi’s de vaste steek gebruikt. Er zijn veel amigurumi-patronen online beschikbaar, van schattige dieren tot stripfiguren.

Babydeken

Een babydeken is een mooi en eenvoudig project om te maken als cadeau voor een pasgeboren baby. Het bestaat uit herhalende patronen van steken en kan worden gemaakt in elke kleur of vorm.

Leren haken met Haakspot

Ben jij een beginner en wil je graag leren haken? Dan help ik je graag verder. Stel je vragen hieronder of schrijf je in op de nieuwsbrief via mijn homepage zodat ik je op de hoogte kan houden van de nieuwste updates omtrent tutorials, garens en DIY-kits!

Deel deze post:

Meer inspiratie