Haaknaalden zijn er in 1001 soorten en maten, weet ik inmiddels. Een rondje Googlen laat zien dat de keuze reuze is en de opties eindeloos. Welke haaknaald kun je dan het beste gebruiken? In dit blog duik ik in de wereld van haaknaalden en vertel ik jou hoe je de juiste keuze maakt.
Welke haaknaald je het beste kunt gebruiken, hangt af van meerdere dingen. Voordat je meteen afhaakt, wil ik je op het hart drukken: ja, de juiste haaknaald maakt écht het verschil. Wist je dat op het label van garen altijd de aanbevolen haaknaald staat vermeld? Superhandig! Toch kun je ook bewust een grotere of kleinere haaknaald kiezen, bijvoorbeeld omdat je een ander effect wilt creëren. Neem je een grotere haaknaald dan het label aanbeveelt, dan zal je werk losjes en luchtiger worden. Neem je juist een wat kleinere haaknaald, dan wordt je werk juist compact en stevig. Dit kan een stijlkeuze zijn. Maar als je geen idee hebt waar te beginnen, lees dan vooral even verder. Ik ga je uitleggen welke haaknaald zorgt voor meer haakplezier als je een beginner bent. En ook niet onbelangrijk: met welk type je zo min mogelijk kramp in je handen krijgt (auw!).
Welke haaknaalden zijn er?
Als je je een beetje verdiept in haaknaalden, dan lijken de opties eindeloos. No worries! Ik ga het makkelijker voor je maken. De meeste haaknaalden bestaan uit twee delen: een handvat en een naald. Deze zijn meestal gemaakt van hetzelfde materiaal, maar het kunnen ook twee verschillende materialen zijn. De meeste haaknaalden zijn gemaakt van aluminium, hout, bamboe, kunststof, plastic of staal. Ik leg je uit wat de verschillen zijn.
Aluminum haaknaald
Ik ben fan van aluminium haaknaalden. Waarom? Dit type haaknaald is glad, licht van gewicht en ligt lekker in je hand. Voor beginnende hakers is een aluminium haaknaald heel geschikt, omdat het minder wrijving geeft. Deze haaknaald heeft vaak een softgrip (gemaakt van siliconen) of hardgrip (gemaakt van hard plastic) handvat. Wil je vermoeide en pijnlijke handen voorkomen? Ga dan voor softgrip.
Stalen haaknaald
Deze old school haaknaald is sterk en dun. Een dunne haaknaald van staal kan handig zijn als je met hele fijne materialen haakt. Vooral de ouderwetse haaknaalden zijn van staal gemaakt. Sommigen hebben geen handvat, dus dat is voor je handen minder fijn.
Bamboe of houten haaknaald
Houten of bamboe haaknaalden zijn duurzaam, milieuvriendelijk en hip. Je ziet ze op mooie kiekjes voorbijkomen op Instagram. Ze zijn licht van gewicht en hebben vaak een lichte grip. Toch haak ik hier zelf een stuk stugger mee, omdat hout of bamboe minder glad is. Het is daarom niet mijn favoriet.
Plastic of kunststof haaknaald
Mijn allereerste haaknaald was van plastic. Er is op zich niets mis met plastic of kunststof haaknaalden. Vooral dikke haaknaalden worden van kunststof gemaakt, omdat dat minder zwaar is. Toch kan een plastic of kunststof haaknaald minder stevig aanvoelen. Als je urenlang wilt haken, kan dit voor kramp in je handen zorgen.
Bijzondere haaknaalden
Welke haaknaalden zijn er nog meer? Er zijn een aantal bijzondere types die ik nog even wil toelichten. De namen zeg je nu misschien nog weinig, maar tijdens je haakavontuur ga je ze vast en zeker tegenkomen. Zo heb je bijvoorbeeld de Tunische haaknaald. Deze is speciaal ontworpen voor Tunisch haken – een mix van haken en breien. Een ander bijzonder type is de ergonomische haaknaald.
Dankzij de speciaal ontworpen handgreep ligt deze comfortabel in je hand en vermindert de belasting op handen en polsen, waardoor je urenlang kunt haken zonder pijn. Wat mij betreft een aanrader, zeker voor beginners. Als je straks meer gevorderd bent, kun je ook eens aan de slag met dubbelzijdige haaknaalden. Deze haaknaald heeft aan beide uiteinden een haak. Daarmee kun je eenvoudig tussen kleuren en steken wisselen.
Haaknaald dikte kiezen: zo werkt het
De juiste dikte van je haaknaald kiezen is superbelangrijk. Dit bepaalt hoe strak of los je haakwerk wordt. Maar hoe kies je nou de juiste dikte? Eerder zei ik het al: check altijd eerst het label van je garen. Hierop staat meestal de aanbevolen dikte van je haaknaald. Dit maakt de keuze meteen makkelijker, maar je kunt er natuurlijk wel mee experimenteren. Los van het label, leg ik je daarom uit wat de richtlijnen zijn. Zeker als je net begint met haken, is dat fijn om te weten. Wanneer gebruik je nou een dunne, middelgrote of dikke haaknaald?
- Dunne haaknaalden (2 tot 3,5 mm):
Dunne haaknaalden zijn meestal tussen de 2 en 3,5 millimeter dik. Een dunne haaknaald vind ik perfect voor projecten waarbij je met fijne stoffen werkt, zoals kleine knuffeltjes en handwerk. Dunnere naalden zijn minder geschikt voor beginners, omdat je door het strakke werk de steken minder goed kunt zien. Ook leer je met haken een nieuwe skill, dus is het fijn als je niet meteen aan het priegelen bent en met wat robuuster ‘gereedschap’ start.
- Middelgrote haaknaalden (4 tot 6 mm)
Pak je het iets groter aan? Dan zijn middelgrote haaknaalden met een dikte tussen de 4 en 6 millimeter de beste keuze. Hiermee kun je bijvoorbeeld dekentjes, sjaals en tops haken. Ken je onze megaleuke Bella Wrap Top al? Zet maar snel op je wishlist! Als je net start met haken, raad ik je een haaknaald van ongeveer 5 millimeter dik aan. Dit is nog steeds mijn favoriete dikte! Die is niet te dik, niet te dun, maar precies goed.
- Dikke haaknaalden (7 mm en groter)
Voor het haken van lekkere, warme dekens en cozy truien raad ik je aan om voor een dikke haaknaald te gaan. Met een haaknaald dikte van minimaal 7 millimeter zit je meestal goed.
Welke haaknaald is dan het beste?
Er is niet één haaknaald het allerbeste of het allerslechtste, omdat de keuze die je maakt vooral afhangt van wat voor eindresultaat je wilt. Het materiaal van de haaknaald, de dikte en het garen dat je gebruikt spelen allemaal een rol. De keuze die je maakt, is dus heel persoonlijk en kan per project verschillen. Ben je een beginnende haker? Dan snap ik dat je wel wat tips kunt gebruiken. Mijn tip: ga voor een middelgrote haaknaald en begin met een niet al te moeilijk project. Een middelgrote haaknaald werkt goed met veel standaard garens. Zo worstel je straks niet met te strakke of te losse steken. Ook zou ik kiezen voor een ergonomische haaknaald, want daarmee voorkom je kramp. Bij Haakspot zijn we fan van de haaknaald van KnitPro Waves. Dankzij de softgrip ligt deze comfortabel in je hand om uren ongestoord mee te haken. Maar ‘slechte’ haaknaalden bestaan niet. Kies dus vooral waar jij je goed bij voelt.
Dat was een heleboel info over haaknaalden. Hopelijk heb ik de keuze wat makkelijker voor je gemaakt. Bedankt voor het lezen en veel haakplezier!
Toch nog een vraag over haaknaalden? Geen probleem! Stuur gerust een mailtje naar help@haakspot.nl. We houden de mailbox goed in de gaten, dus je krijgt snel antwoord op je vraag.