Overweeg je om te starten met haken? Leuk! Haken is een fantastische hobby: ontspannend – én gezellig, als je het met anderen deelt.
Hoe jong of oud je ook bent: als ík het kan leren, kan jij het ook. Eenmaal in de vingers, maak je straks eindeloos veel mooie dingen. Als je net begint kan het wat overweldigend zijn (I feel you!) want, wat heb je eigenlijk allemaal nodig? Geen zorgen. In dit blog leg ik alles uit.
De basisbenodigdheden om te starten met haken
Om te beginnen met haken heb je eigenlijk maar een paar dingen nodig: een haaknaald, garen en een beetje geduld. Wees niet te streng voor jezelf en zie het echt als een leerproces waarbij je een nieuwe skill leert. Dat heeft oefening nodig. Belangrijk is dat je consistent oefent. Beter over langere periode steeds een beetje, dan urenlang op één dag. Je brein heeft echt even nodig om alles te processen.
Met de juiste materialen wordt het leerproces een stuk makkelijker en begin je straks met plezier aan je eerste haakprojecten – zelfs als je geen ervaring hebt.
Haaknaalden – welke maat kies je?
Haaknaalden zijn er in verschillende maten. De maat van een haaknaald wordt aangegeven met millimeters. Zo heb je haaknaalden van 2 millimeter, maar ook 12 en zelfs groter. Het aantal millimeters geeft aan hoe dik te naald is.
Dunne haaknaalden zijn perfect als je met dun draad werkt. Voor dikker garen heb je doorgaans een dikkere/grotere haaknaald nodig.
Je steken goed zien
Nog nul ervaring met haken? Dan raad ik een haaknaald van 4 millimeter of groter aan. Deze is groot genoeg om de steken goed te kunnen zien en dat is in het begin erg belangrijk om het leerproces makkelijker te maken.
Check ook altijd even het label van je garen. Hierop staat meestal de aanbevolen dikte van je haaknaald. In het begin is het handig om je hieraan te houden. Haak je langer, dan kun je ervoor kiezen om juist een grotere of kleinere naald te pakken, om een bepaald resultaat te krijgen.
Een paar extra tips voor als je straks aan je eerste haakprojecten begint:
- Kies een haaknaald die prettig in de hand. Haken is leuk, en als je handen verkrampen dan is er niks aan! Voorkom dit dus door een haaknaald te kopen die fijn aanvoelt en waarmee je meerdere uren achter elkaar kunt haken zonder kramp.
- Ergonomische haaknaalden, zoals de KnitPro Waves, hebben een speciale grip. Dit zorgt automatisch dat de naald fijner in de hand ligt. En dat voor een superzacht prijsje!
- Een grip op je haaknaald is wat mij betreft echt een must. Dit zorgt ervoor dat je minder last krijgt van je handen en polsen en maakt haken veel comfortabeler.
- Meer weten over haaknaalden? In dit blog ga ik er dieper op in.
Garen – welk type is het beste om mee te starten?
Garens bestaan in allerlei diktes en materialen. Als je start met haken, heeft de juiste keuze garen veel invloed op hoe makkelijk en fijn je straks werkt. Welk type garen is dan het beste voor beginners? De dikte van het garen wordt vaak aangeduid met een cijfer van 0 (heel dun) tot 6 (extra dik). Mijn advies: als beginner kun je het beste starten met middelmatig dik garen (categorie 4), dat geschikt is voor haaknaalden van 5 millimeter of groter. Dit zorgt ervoor dat je goed overzicht hebt op je steken en niet te priegelig hoeft te werken.
Naast dikte speelt het materiaal een grote rol. Hier zijn de meest gangbare soorten voor beginnende hakers:
Katoengaren
Katoen is stevig en zorgt meestal dat je je steken goed kunt zien. Perfect voor beginners! Het is over het algemeen ook niet al te duur qua prijs, al ligt het er wel echt aan wat voor katoen je koopt. Maar over het algemeen kun je van veel merken al een bolletje scoren voor een paar euro.
Acrylgaren
Acryl is zacht, warm en vaak wat goedkoper dan katoen. Om te beginnen heel geschikt, omdat het niet snel splijt. Wel is het een synthetisch garen, dus bedenk vooraf goed wat je ermee wilt maken. Het kan statisch zijn of zorgen dat je het heel warm krijgt in de zomer als je het gebruikt voor een kledingstuk.
Wol
Wol is een natuurlijk materiaal dat warm en elastisch is. Vooral zachtere wolsoorten zijn fijn als garen om mee te haken, maar pas wel op dat je geen pluizende wol neemt want dat kun je je steken niet goed zien.
Ook heb je verschillende soorten wol. Denk aan merinowol, alpacawol, cashmere en ga zo maar door. Elke soort heeft andere eigenschappen, die je, wanneer je langer haakt, vanzelf leert! Over het algemeen is wol niet per se een materiaal waarmee je start.
Start met katoen of acryl
Starten met wol haken kan wel natuurlijk, maar het is wat prijziger dan andere materialen en ik zou daarom altijd aanraden om eerst te kiezen voor een goed bolletje katoen of acryl en eens te oefenen met het maken van wat steken. Vind je het echt leuk, dan kun je je daarna altijd verder oriënteren op een materiaal dat past bij jou en/of je eerste project!
Kies bij voorkeur een lichte kleur, omdat je hiermee je steken beter kunt zien. Donkere kleuren maken het lastiger om fouten te ontdekken en te corrigeren. Been there, done that. 😉
Garenadvies
Garen dat ik zelf veel gebruikte toen ik net startte – en nu nog steeds – is Durable Cosy Fine en Durable Cosy. Beide draden bestaan uit zowel katoen als acryl (jaja, dit kan ook en noemen ze een blend), waardoor het best of both worlds heeft: het is niet duur, lekker licht én je kunt je steken goed zien.
Wil je meer weten over welk garen het meest geschikt zijn voor welk type haakwerk? Lees dan mijn uitgebreide blog over garens.
Extra haakaccessoires
Haaknaald en garen gescoord? Yes! Je kunt bijna starten met haken. Er zijn nog een paar handige accessoires die het haken nog makkelijker voor je maken. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:
- Steekmarkeerders
Steekmarkeerders zijn ideaal om het begin van een toer of een speciale steek te markeren. Dit helpt je bij het tellen van steken – en geloof me: dit wil je. In het begin dacht ik ook dat ik wel kon tellen, maar sinds ik haak twijfel ik daar sterk over 😂. Als je straks tientallen, soms zelfs honderden steken moet tellen ga je de steekmarkeerder zeer dankbaar zijn.
- Schaartje
Een klein, scherp schaartje is handig om je draad netjes af te knippen. In plaats van zo’n grote keukenschaar gebruik ik een klein borduurschaartje.
- Stopnaald
Een stopnaald gebruik je om losse draadjes mee weg te werken. Dit zorgt ervoor dat je werk er netjes uitziet en je draad niet loskomt.
- Meetlint
Als je de smaak te pakken hebt, is een meetlint je beste vriend. Deze is vooral nuttig bij grotere projecten zoals dekens en kleding, zodat je zeker weet dat je haakproject de juiste afmetingen heeft.
- Haakpatronen voor beginners
In het begin is het fijn om een haakpatroon te volgen. Hierin staat precies wat je nodig hebt en wat je moet doen. Haak je al langer, dan kun je gaan experimenteren met de technieken die je al beheerst en zelf iets maken.
Door een haakpatroon te volgen leer je stap voor stap wat je moet doen om bijvoorbeeld leuke tops, tassen of accessoires te haken.
Kan je nog geen patronen lezen? Download dan mijn gratis e-book ‘Patronen Lezen’. Hierin leg ik eenvoudig en beknopt uit hoe je je eerste haakpatronen leest.
Klaar om te starten met haken?
Nu je weet wat je nodig hebt, is het tijd om je eerste haakproject te beginnen. Download alvast mijn gratis e-book over patronen lezen of bekijk mijn shop met kant en klare haakpakketten. Hierin krijg je zowel het patroon als exact de hoeveelheid garen die je nodig hebt om een project te haken. Super handig!
Met een beetje oefening en de juiste materialen maak jij straks ook de mooiste creaties. Veel haakplezier!
Wil je nog extra hulp of heb je een vraag? Ik sta voor je klaar! Stuur me gerust een mailtje via help@haakspot.nl.
P.S. Volg mij op Instagram en TikTok voor dagelijkse haakinspiratie en tutorials.